כאבי בטן כרוניים – ממה הם נובעים ואיך אפשר לטפל בהם?

תוכן עניינים

כל אחד מאתנו סובל מעת לעת מכאבי בטן. אלא שאצל אנשים רבים הכאבים הללו מופיעים לעיתים קרובות מידי ומלווים אותם לאורך ימים רבים בשנה. אלו הם כאבי בטן כרוניים וחשוב מאוד לדעת ממה מקורם על מנת שניתן יהיה לטפל בהם בצורה נכונה ולהעלים את הופעתם. סובלים מכאבי בטן כרוניים שפוגעים לכם באיכות החיים? להלן סקירת הסיבות שעלולות לגרום להם ומידע על שיטות הטיפול היעילות ביותר כנגדם.

 

זיהום חיידקי

אחד מהגורמים הנפוצים ביותר להופעת כאבי בטן כרוניים הוא חיידק בקיבה. מקובל לחשוב שזיהומיים חיידקיים גורמים אך ורק למחלה סוערת וקשה שטומנת בחובה שלשולים והקאות שנעלמים לאחר מספר ימים, אך הדבר נכון רק עבור חלק מהמזהמים החיידקיים וממש לא עבור כולם. למשל, החיידק הליקובקטר פילורי מסוגל לחמוק מהמערכת החיסונית בקיבה ולשגשג בתנאים החומציים השוררים בה תקופה ארוכה. הימצאותו של חיידק זה בקיבה עשויה לגרום לדלקת כרונית (גסטריטיס) ולאחר מכן להופעת כיב פפטי, כשכל המצבים הללו מתבטאים בכאבי בטן ממושכים ועיקשים.

 

תסמונת המעי הרגיז

זוהי תופעה קלינית שטומנה בחובה מגוון תסמינים, ביניהם כאבי בטן ממושכים, נפיחות בטנית, שלשולים ועצירות לסירוגין, בחילות ועוד. מקובל לחשוב שמצבים נפשיים שונים גורמים להופעת התסמונת אך נמצא כי גם סיבות נוספות עשויות להיות מעורבות בתהליך כגון שינויים הורמונליים, הפרעה במאזן הפלורה הטבעית במעי, השפעות גנטיות ועוד.

 

גזים

הן ילדים והן מבוגרים עשויים לסבול מהצטברות של גזים לאורך מערכת העיכול (בקיבה ובמעיים), מה שמתבטא במקרה הפחות גרוע רק בנפיחות בטנית ובמקרה הגרוע יותר גם בכאבי בטן כרוניים וממושכים. אותם גזים יכולים להופיע ממספר רב של סיבות ביניהן בליעת אוויר, צריכת משקאות תוססים, רגישות למוצרי מזון שונים, צריכת מזון לא מבושל, הפרעות עיכול (דיספפסיה, תסמונת מעי רגיז, קרוהן) ועוד.

 

ריפלוקס

מערכת העיכול שלנו פועלת בצורה חד כיוונית, אך לעיתים מתרחשת תקלה שגורמת למיצי הקיבה החומציים לחזור לכיוון הושט. הדבר יתבטא בדרך כלל בהרגשת צרבת ובכאב ברום הבטן (החלק העליון והמרכזי של הבטן) וכאשר הדבר מתרחש באופן קבוע וכרוני, הרי שמדובר כבר בבעיה חמורה שנקראת ריפלוקס. מלבד כאבים כרוניים בחלק העליון של הבטן וצרבות קשות לאחר כל ארוחה, התסמינים הנוספים יכולים להיות גם שיעול, צרידות, תחושת מחנק ועוד מגוון רחב של תופעות מציקות.

 

גורמים נוספים שעלולים לגרום לכאבי בטן כרוניים

קיימים עוד גורמים שעלולים לגרום לכאבי בטן כרוניים, בעיקר בבטן התחתונה, כאלה שיכולים להצביע על זיהומים שונים שחדרו למעיים או על מחלות שכלל אינן קשורות למערכת העיכול, מה שמחייב בירור מעמיק. למשל, דלקות בלבלב או באיברי מין, אבני מרה, כאבים מקרינים מהגב, בעיות בכבד ועוד. גם צריכה מוגברת של אלכוהול, סוכרת ופרופיל שומנים בדם שאינו מאוזן, יכולים להשפיע על מערכת העיכול ולגרום להופעת כאבים ממושכים בבטן התחתונה.

 

כאבי בטן כרוניים – אפשרויות הטיפול

בכל מקרה של הופעת כאבי בטן ממושכים שאינם עוברים, חשוב מאוד לפנות אל רופא הגסטרו על מנת שיבצע אבחון מקצועי שיעלה על מקורם. לצרכי האבחון מבצע הרופא תשאול של המטופל באשר לסוג הכאבים, מועדי הופעתם, מיקומם ועוצמתם, זאת בנוסף לביצוע בדיקות דם, בדיקות צואה וצילומי הדמיה. הטיפול עצמו יכול לכלול שימוש באנטיביוטיקה, תרופות וניתוחים למיניהם.

 

רצוי מאוד לשלב את הטיפול עליו ימליץ רופא הגסטרו גם עם טיפולי רפואה סינית, שאינם מתנגשים עם הטיפול התרופתי אלא רק משפרים את יעילותו. דיקור סיני, צמחי מרפא סיניים והתאמת תפריט שמבוסס על עקרונות התזונה הסינית – כל אלו הוכחו כתורמים מאוד להעלמת כאבי בטן כרוניים לצמיתות, או לפחות ככאלה שמסוגלים להפחית את שכיחות הופעתם ואת עוצמתם בצורה משמעותית .

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם: