ציסטוסקופיה – מהי ומתי יש לבצע אותה?

תוכן עניינים

ציסטוסקופיה היא בדיקה פולשנית המיועדת לבדוק את דרכי השתן ולאבחן סוגים שונים של בעיות ומחלות. הבדיקה מאפשרת למומחה להסתכל באופן ישיר לשופכה ולשלפוחית עצמה. את הבדיקה מבצעים תוך החדרה של מכשיר מיוחד, דומה לטלסקופ הנקרא ציסטוסקופ והוא למעשה בורק את השופכה ואת השלפוחית. הבדיקה מבוצעת במצבים בהם האדם סובל מהופעה של דם בשתן, צריבה במהלך מתן שתן ותסמינים נוספים אשר גורמים לחשד לגבי גידול בשלפוחית או בשופכה. גם במצבים של זיהומים ודלקות חוזרים בשתן וצורך לעקוב אחרי כריתה של גידול למשל גידול ערמונית מבצעים את הבדיקה.

 

איך בדיקת ציסטוסקופיה מתבצעת?

את הבדיקה מבצעים רק אחרי שהמטופל אישר וחתם על הסכמתו. כשבוע לפני ביצוע הבדיקה, יש לבצע תרבית שתן כדי לשלול צמיחה של חיידקים מסוגים שונים. את הבדיקה עושים כאשר שוכבים על הגב והרגליים נמצאות בכיפוף ובפישוק. לרוב נהוג לבצע את הבדיקה שהמטופל נמצא תחת הרדמה מקומית. אורך הבדיקה בין 2-4 דקות. במקרים מסוימים, תלוי במטופל ובהמלצתו של הרופא המטפל מבצעים את הבדיקה תחת טשטוש או הרדמה מלאה.

 

 

האם יש תופעות לוואי או סיבוכים אפשריים?

הסיבוכים כתוצאה מביצוע הבדיקה, ברמת שכיחות מאוד נמוכה והם זיהום במערכת השתן, דימום וקשיים במתן שתן. בזמן ביצוע הבדיקה תופיע תחושה של כאב קל מקומי וחוסר נוחות. לאחר ביצוע הבדיקה המטופל עלול לחשוב בצריבה בעת מתן שתן ובהופעה של דם בשתן. תופעות אלה חולפות אחרי 24 שעות לכל היותר.

 

אם אתם סובלים מאחד או יותר מהתסמינים שתוארו לעיל, מומלץ לגשת לאורולוג או אורוגיניקולוג בכדי לאבחן את הבעיה בצורה יסודית ולשלול מחלות קשות שאם ממתינים, הטיפול בהן הופך מורכב יותר.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם: