בתור התחלה – מבוא לאקולליה
אקולליה, או כפי שתופעה זו נקראת בשפה העברית – הדהוד, הינה תופעה אשר מתאפיינת בכך שהאדם אשר סובל ממנה חוזר פעמים רבות לאחר דבריו של אדם אחר, ללא כל קשר מובהק וללא סיבה אשר נראית לעין. תופעת האקולליה יכולה להתרחש ולהתבטא בתור חזרה על אחר מילה מסוימת, משפט, או אפילו רק כלי הבהרה ספציפית. יתר על כך, האקולליה יכולה להתבטא גם בתור חזרות על חלקי דיבור אשר מתרחשת במרווחי זמן מסוימים מהרגע שבה המילה או הביטוי אשר נאמרו במקור.
האם אקולליה מהווה חריגה כלשהו מהתפתחות תקינה אצל תינוקות וילדים?
כפי שתיארתם לעצמכם, השאלה החשובה שנשאלת כעת הינה האם תופעת האקולליה הינה תופעה אשר מחריגה את האדם אשר סובל ממנה מהתפתחות תקינה. אנשים נוטים להשוות אותה עבור טיקים שונים שמתרחשים אצל בני אדם. באופן עקרוני, חזרה או הדהוד לאחר מילים בצורה כזו או אחרת היא דווקא סימפטום בריא אצל ילדים קטנים על מנת ללמוד את השפה ואת חלקי הדיבר השונים, אולם, אקולליה נעשה שכיחה פחות ככל שהילדים מתבגרים, שכן בסופו של דבר למידת השפה מתקדמת בצורה משמעותית לאחר פרק זמן מה. עלינו להסתכל ולבחון כל מקרה של אקולליה בגילאים מאוחרים לגופו, אולם, בדרך כלל החשד לכך שהאקולליה מהווה כבר מעין הפרעה, היא חשדה אשר מתבססת לאחר שהחזרה על הביטויים מתרחשת לאחר גיל 3 אצל אותם הילדים. הופעה שלה בגילאים מאוחרים צריכה להדליק אצלנו נורה אדומה, שכן במצבים כאלה ייתכן כי מדובר על בעיות התפתחות שונות.
הקשר בין אקולליה לבין תסמונת טורט
כפי שככל הנראה הצלחתם להבין, אקולליה יכולה להוות את אחד מהתסמינים המוכרים של תסמונת טורט, אשר מתבטאת באמצעות טיקים כאלה ואחרים – צורניים, קולניים, תנועתיים, וכיוצא בזאת. אקולליה, היא דוגמה נהדרת לטיקים דיבוריים, אחד מהתסמינים המוכרים ביותר לתסמונת טורט, ועל כן, הופעת אקולליה בגילאים מאוחרים יכולה בסופו של דבר להעיד על קיום תסמונת טורט אצל האדם שסובל ממנה. אנשים שמגיעים לאבחון בעקבות אקולליה, מוצאים במקרים רבים כי היא מעידה במקרים רבים על תסמונת טורט.
מה מאפשר ליצור הבחנה בינה לבין מצבים אחרים דומים?
אקולוליה משמעותה חזרה על מילים שאחרים אומרים, לעומת מצב הנקרא פאלילליה שמאופיינת בכך שאדם חוזר באופן אוטומטי על מילים שאדם אומר. מדובר בהתנהגות שהיא ורבלית. יש מצבים דומים אחרים כמו פרסברציה שזה בעצם חזרה על פעולות, אקופרקסיה שזה טיק לא רצוני לחזור על תנועות של אחרים וורבגרציה שזה חזרה על מילים מתוך משפטים או ביטויים מבלי היכולת להמשיך את המילה הבאה במשפט או שאומרים משפטים שהרצף שלהם חסר משמעות.
איך מטפלים?
בראש ובראשונה, חשוב לאבחן את הבעיה בצורה יסודית ועמוקה, להבין את המשמעות ואת הגורמים והסיבות שבגללה הבעיה הופיעה. קלינאית תקשורת היא האדם הטוב ביותר לאבחון הבעיה והיא זו שתבחר התנהגות מעורבת שכיחה במצבים כאלה. מכיון ואקולליה יכולה להופיע בהקשר של כל מיני צמבים רפואיים ומחלות כמו אוטיזם, סכיזופרניה, דמנציה, תסמונת טורט, בכל פעם יש לאבחן את הבעיה מהיסוד ולהתאים לה טיפול מתאים. ברוב המקרים מדובר כחלק בלתי נפרד מבעיה בתקשורת או כתוצאה מבעיה רגשית או נפשית חריגה. בכל אופן, אם הילד שלכם סובל מהבעיה או שאתם חושדים שהוא סובל ממנה, כדאי שלא להזניח אותה ולטפל בקשיים שלו בצורה יסודית, מקצועית ועמוקה כדי להקל עליו ככל הניתן ולאפשר לו לחזור לשגרה ולאורח החיים אליו הוא רגיל.