מערכת כלי הדם היא כידוע מערכת חיונית ביותר בגוף האדם. האיבר המרכזי בה, אשר פעילותו התקינה קריטית במיוחד, הוא כמובן הלב. איבר מופלא זה עובד באופן קבוע וכאשר יש בו מחלה כלשהי, מדובר בדרך כלל במצב שמחייב אבחון דחוף. אלה כמה תובנות מעניינות, על מחלות הלב למיניהן:
מושפע מגורמים רבים
הלב והמחלות שקשורות בו, מושפעים מגורמים רבים מאוד. למעשה, איבר זה מושפע מאוד לא רק מגורמים גופניים במובהק, אלא גם מגורמים נפשיים כמו מתח מתמשך. תזונה היא נושא נוסף, אשר משפיע באופן ניכר על מצב הלב. סתימות בעורקים הן למשל גורם ידוע של מחלות לב, אשר מוביל לעתים למצבי חירום. סתימות אלה, מושפעות במידה רבה מאוד מהרגלי התזונה של האדם.
שני סוגי שיבושים
בגדול, ישנם שני סוגי שיבושים מהם נובעות מחלות לב. מקור אחד, הוא מומים מולדים באיבר זה. המקור השני, הוא מחלות אשר נרכשות לאורך חיי האדם. למומים מולדים בלב יש סוגים רבים. הטיפול בהם נעזר בין השאר, ביכולות הכירורגיות המצוינות שקיימות כיום. מחלות לב נרכשות עשויות לנבוע מסיבות רבות, בהן חסימות הדרגתיות בכלי דם, תקלות במסתמי הלב וכן דלקות שונות.
מגוון בדיקות
כיום, במסגרת הפתרון לנושא של מחלות לב, ישנו מגוון סוגי בדיקות רחב. בעבר (ועד היום), היה שימוש נרחב בבדיקת דופק בפרק היד. בהמשך הצטרף לכך הסטטוסקופ. אבל כיום זמינות אפשרויות בדיקה ללב, שהן הרבה יותר משוכללות. במרכזים לאבחון רפואי דוגמת מאר ניתן למצוא מכשירי בדיקה מתוחכמים, כגון:
- סיטי לב – במסגרת טומוגרפיה ממוחשבת (Computed Tomography או CT) סורקים את הלב עם מקור של קרינה מייננת. בצורה כזו, נאספות "פרוסות" תצלומים של חתכים שונים שלו. שילוב ממוחשב של צילומים אלה, מספק תיאור תלת ממדי של הלב, אשר נוח לרופאים לעבוד איתו.
- אקו לב (אקוקרדיוגרפיה) – בדיקת אולטרסאונד ניתנת לביצוע גם לגבי הלב. בשיטה זו, משתמשים בגלי קול לשם "צילום" הלב. כמו כן, הבדיקה מסוגלת לאבחן את מהירות זרימת הדם, באמצעות הסתייעות ב"אפקט דופלר". המנגנון שמפענח את המידע לשם הצגה לרופא, מספק תוצר דו ממדי או תלת ממדי. על גבי תוצר זה, מומחש בצבע המידע לסוגיו, דוגמת כיוון זרימת הדם.
- בדיקת רפואה גרעינית – סוג בדיקה נוסף ללב, אשר בו מוזרק לגוף חומר רדיואיזוטופי. לכן היא מכונה גם מיפוי איזוטופים או מיפוי לב. חומר זה פולט קרינה ומאפשר צילום מפורט של הלב וכלי הדם שלו.
קל לקלקל, אבל גם לתקן!
הלב הוא לא רק איבר שעלול להיפגע ממחלות רבות, אלא ישנו גם צד שני למטבע – הוא מגיב מצוין לשינויים באורח החיים. באופן מיוחד, זה הוא אחד האיברים, אשר מפיקים תועלת רבה במיוחד מפעילות גופנית איכותית. מדובר בסופו של דבר באיבר אשר מבוסס בעיקר על שרירים ולכן, הוא בפשטות ניתן ל"תרגול". שרירי הלב עוברים תרגול מצוין תוך כדי פעילויות גופניות שונות ובאופן מיוחד במסגרת פעילות אירובית. תרגול כזה, עשוי להקל ואף למנוע, הופעה של מחלות לב שונות. חשוב לציין, שפעילות כזו צריכה להתבצע באופן מתוכנן ומסודר, כאשר מבינים מה עושים. אחרת, היא עלולה בהחלט להזיק. מקרים שבהם ספורטאים חובבים סובלים מנזק פתאומי ללב ואף ממוות, מתרחשים לא מעט במסגרת תרגול גופני שגוי. התסריט האופייני לכך, הוא שמאמצים את הגוף יותר מדי, למשך זמן ארוך ומה שקורס באופן קריטי הוא שריר הלב.