מעטפת מגדלים בשנות ה-2000 – לאן פנינו פונות?

תוכן עניינים

מעטפת מגדלים בשנות ה-2000 מתפקדת היום כברומטרים. במילים פשוטות, ההישגים האדריכליים הגדולים ביותר של היום הם סמלים גלויים מאוד של מה שהחברה הכי מעריכה, והערכים האלה משתנים עם הזמן. הקפיטליזם הפך לערך חשוב בתרבות של היום, ואין סמן חזק יותר לעוצמה כלכלית מאשר מעטפת מגדלים מסחריים גבוהים להפליא.

עיצוב מרשים מבלי להתפשר על האיכות

הוויזואליזציה של היום מספקת שיטה יעילה לקחת את קנה המידה המרתק של הדור החדש ביותר של בניינים מגה גבוהים. כך, למשל, קיר מסך סטורקטורלי משלב שתי שיטות ליצירת חלונות המגדלים, עם הדבקה או עם סרגלי זיגוג עשויים מאלומיניום, שמאפשרים לזגג את הקווים האנכיים או האופקיים של המגדל בזכוכית מעוצבת בסגנון מרשים. אין ספק כי המעטפת אותה בונים היום מרשימה ומייצרת עבור המבנה שלנו מראה יוקרתי, ייחודי ויוצא דופן. יחד עם זאת, אין כאן התפשרות על מעטפת שהיא פחות איכותית או פחות טובה רק כדי ליצור את אותו רושם אדריכלי. כלומר, מטרת העל של מתכננים פרויקטים ומגדלים היא קודם כל לבחור מעטפת יציבה, חזקה, עמידה לאורך שנים, כזו שיודעת ומסוגלת להתמודד עם פגעי מזג אוויר כמו רוח, גשם וחום, מערכת עם איטום איכותי, וזאת מבלי לפגוע במבנה מבחינה עיצובית. אפשר לראות איך זה מיושם ובא לידי ביטוי בפרויקטים חדשניים בערים הגדולות.

מעטפת מגדלים בערים גדולות

לערים גדולות יש את המשאבים לבנות ולתמוך במעטפת מגדלים גבוהים במיוחד. עם התקדמות העיור והכלכלה המתפתחת שמוכיחה את עצמה, האדריכלות הישראלית מוכנה לפריחה של בניית המגדלים, כמגמה שהתחילה בשנות ה-2000 וממשיכה להתפתח ולהשתכלל היום.

כמעט בכל עיר גדולה יש מגדלים קיימים או מגדלים בבניה, והמספרים מדהימים. משנת 2012, נוספו מגדלים בערים הגדולות בישראל, ועד שנת 2018, מגמת מעטפת המגדלים הגיעה כמעט לכל עיר בארץ.

מגדלי בטון וזכוכית מרשימים

בניית מעטפת מגדלים לא נעצרה, וחלק ניכר מהפיתוח של המגדלים מבוסס על מגדלי בטון אנכיים עם שילובי קירות זכוכית, בעיצובים מרשימים. נכון להיום, קיימים מגוון פרויקטים שנמצאים בבנייה ושיעלו את רף גורדי השחקים הקיימים בארץ, בהתאמה לגורדי השחקים בעולם.

בעוד שקווי הרקיע של ערים בישראל מתחילים להיות מאופיינים במעטפות מגדלים, חריג לכלל זה הוא מרכזי עסקים בתל אביב, הרצליה ויקנעם, שם הושלמו מעטפות מגדלים גבוהים במיוחד מאז שנת 2012.

איך זה עובד?

מערכות קורות עמודים בסגנונות עיצוב קלאסיים משמשים כבסיס לבניית מעטפת מגדלים שנבנים במקום בהתאם לפרויקט האדריכלי, עם יצירת תבניות שלתוכן מוסיפים חיזוקי פלדה ויוצקים בטון או חומרים דומים.

לאחר התייצבות הבטון, התבניות מוסרות ומשאירות שלב מבני, אשר לאחר מכן ניתן להשלמה עם קירות זכוכית. מטרת בניית מעטפת מגדלים היא לסגור את המבנה ולספק נוחות תרמית ואקוסטית.

מה לגבי ערים קטנות יותר?

בתחילת המאה העשרים, ישראל הייתה האלופה הבלתי מעורערת בבניית מעטפות מגדלים, אבל עם השנים, מגמת בנייה זו הופחתה באופן משמעותי. האמת היא שרק מגדלים מסחריים בודדים נבנו בעשרים השנים האחרונות בארץ.

בערים הקטנות בישראל כמעט ולא נבנים מגדלים, מכיוון שההעדפה היא לתכנן מתחמי מעטפות מגדלים באזורים בהם שוק הנדל"ן יוקרתי והביקוש גבוה.

אבל בשנים הקרובות מתוכננות תוספות חדשות גם לקווי הרקיע של הערים הקטנות בארץ כחלק מפרוייקטים של יזמות ישראלית, כשאדריכלים ישלימו את הפרויקטים המובילים של תוכניות הבנייה שלהם. אם מספרי הבנייה הנוכחיים הם אינדיקציה כלשהי, הרומן של אדריכלים ישראלים עם מעטפת מגדלים בשנות ה-2000 עשוי להתעורר מחדש במרכזים עירוניים ברחבי הארץ.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם: