בעיות שינה – למה הן נוצרות ואיך אפשר לטפל בהן?

תוכן עניינים

לא סתם מומחים, רופאים, תזונאים ומטפלים מתחומים שונים טוענים כי שינה היא תרופה. מכירים את זה שאתם מרגישים פשוט סחוטים? שהגוף שלכם כואב ואז אתם פשוט נרדמים, אפילו לשעה אחת וקמים כמו חדשים לגמרי? זה בדיוק מה ששינה טובה עושה. היא מרפאת, מחדשת ומתקנת את הגוף. בשינה מתרחשים כל כך הרבה תהליכים חשובים בגוף ביניהם תהליכים כימיים, ביולוגיים ופיזיולוגיים. יחד עם זאת, אחוז גבוה מהאוכלוסיה סובלים מכל מיני סוגים של בעיות שינה. אז למה בעיות מהסוג הזה נוצרות ואיך זה קורה?

 

בעיות שינה אצל ילדים

כולם יודעים שבשנים הראשונות, שינה וילדים זה אתגר בפני עצמו. בהתחלה לוקח זמן עד שלגוף התינוק מופרשות כמויות המלטונין הנכונות בכדי לישון כמו שצריך, במקביל הוא קם כל הזמן כדי לאכול ולחזק את הגוף שלנו, הוא גדל, אחר כך יש גזים שמפריעים לו לישון ואז שיניים, בקיצור עד גיל שנתיים, זה נושא מאתגר עבור רוב ההורים. העניין הוא שיש ילדים שבעיות שינה מלוות אותן גם הלאה. לשם כך לעתים יש צורך בטיפול יותר עמוק בו מבררים את מורכבות הבעיה, לפעמים צריך להתאים גם טיפול בחרדות אצל ילדים שמפתחים פחדים מהלילה וכדומה. יש גם את נושא ההרטבות, גמילה מחיתול בלילה וזה כבר תחום שלם בפני עצמו.

 

ומה לגבי מבוגרים?

בעיות שינה אצל מבוגרים יכולות להיווצר מכמה סיבות עיקריות:

  1. אורח חיים לא מאוזן – למשל אנשים שעובדים במהלך הלילה וישנים ביום, אנשים שאוכלים תזונה לא נכונה, בעיקר בזמנים שלפני השינה, אנשים שצורכים כמויות גבוהות של קפאין או אלכוהול – כל אלה יכולים להיות לבעיות שונות בשינה.
  2. לחץ ומתח – מכירים שהמוח שלנו עובד שעות נוספות? יש כאלה שזה פשוט דפוס התנהגותי אצלם, הרגל, הם לא מצליחים לשחרר את המחשבות האלה גם בלילה ואז הם לא מצליחים לישון. הם חושבים על המצב הכלכלי, על הילד שבצבא, על הסבתא שלא מרגישה טוב, על הפרויקט שהם עובדים עליו בעבודה, תמיד יש משהו שמעסיק אותם.
  3. מבנה אנטומי או פיזיולוגי – גם בעיות רפואיות אחרות יכולות להוביל לבעיות שינה. למשל, יש אנשים שהמבנה האנטומי של האף או מערכת הנשימה שלהם, פוגע להם בשינה, הם נוחרים או אפילו מפסיקים לנשום במהלך הלילה.
  4. בעיות או מחלות אחרות – יש למשל תרופות שגורמות לעוררות ואז אותם אנשים שנוטלים אותן, לא מצליחים לישון כמו שצריך. יש אנשים שסובלים מכאבים כרוניים ואז הכאבים האלה מעירים אותם במהלך הלילה והם מתקשים לישון.
  5. הורות- כבר הזכרנו כי להיות הורים לילדים צעירים זו משימה לא פשוטה בכלל שפוגעת בשינה שלנו.
  6. התבגרות – ככל שאנחנו מתבגרים, פחות קל לנו לישון ואנחנו צריכים ממש להתאמץ לישון. למשל, ידוע שאנשים בני הגיל השלישי מתעוררים מאוד מוקדם בבוקר.

כמובן שאלו הן רק חלק מהסיבות שמובילות לבעיות והפרעות שינה.

אז מה עושים?

יש מגוון רחב של פתרונות החל מלגשת למעבדת שינה ולראות מה בדיוק גורם לזה באמצעות מכשור מקצועי הקיים במקומות מהסוג הזה, דרך טיפולים להפחתת רמות לחץ וסטרס כמו דיקור למשל או טיפול מתחום רפואה טבעית כמו טיפות טבעיות ועד נטילת תרופות המסייעות לישון טוב יותר. להורים עייפים, שווה להיעזר בהדרכת שינה או ייעוץ נקודתי כדי לשפר את המצב. לכל שיטה כמובן יש את היתרונות והחסרונות שלה, כך שחשוב לברר את הנושא לעומק, לבדוק מה גורם אצלכם לבעיות שינה ורק אז לבחור את הפתרון שמתאים לכם.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם: