איטום קירות חיצוניים הוא תהליך אותו מבצעים הן למטרות אסתטיות והן בכדי לשמור על הקירות הפנימיים מפני נזקים שנוצרים כתוצאה מרטיבויות ונזילות. במדריך הבא נציג בפניכם כיצד ניתן לזהות ליקויים וכשלים הקיימים באיטום וכיצד מטפלים בקיר שיש בו בעיה.
תפקידם של הקירות החיצוניים במבנה
קירות חיצוניים חשובים גם בהיבט של האיטום וגם בהיבט של הבידוד. בעבר היו עושים שימוש בחומרים שרמת העמידות שלהם הייתה נמוכה יחסית. עם השנים, הטכנולוגיה התקדמה והבינו אילו חומרים מעניקים רמת בידוד ואיטום טובה יותר. למשל, היום קירות מסך המיוצרים משילוב בין אלומיניום וזכוכית ללא מרכיבים קונסטרוקטיבים מעניקים רמת איטום מעולה.
על מי נופלת האחריות בהיבט של ליקויים באיטום?
הדבר הראשון ואולי החשבון ביותר שאתם צריכים לדעת בהיבט הכלכלי של הנושא, הוא שאם הבית שלכם נמצא בתוקפת האחריות של הקבלן, לא משנה אם מדובר בבית פרטי או בדירה בבניין מגורים, האחריות לכל נושא האיטום של הקירות החיצוניים היא אך ורק על הקבלן שבנה לכם את הפרויקט. כל כשל באיטום של קירות חיצוניים הוא על הקבלן ולכן אתם צריכים לדרוש ממנו לתקן את אותם ליקויים. יחד עם זאת, חשוב לציין שהיום רמת העמידות של אותם קירות בבנייה חדשה היא מאוד גבוהה ולכן הסבירות לליקויים בשנים הראשונות נמוכה מאוד.
כיצד נגרמים כשלים באיטום של הקירות החיצוניים?
היום עושים שימוש בשפכטל מאוד עמיד ובצבע מיוחד שנקרא אקריל שבעצם מונע חדירה של רטיבות. לעומת הבניה החדשה, בבנייה ישנה עשו שימוש במה שנקרא: שפריץ, שלוב בין מלט לבן לבין טיח. בבניינים האלה האיטום ורמת העמידות של החומר יורדת ואז המים מתחילים לחלחל אל תוך המבנה. המים יוצרים סוג של נקבוביות ונוצרת רטיבות. ברגע שמופיעים בתוך המבנה כתמים של רטיבות, יש סימני של לחות והקיר כאילו ”מזיע“, מדובר בכשלים של איטום שנובעים מליקוי בקירות החיצוניים. בקירות שמחופים בחומר כמו אבן או שיש, הרטיבות נכלאת בתוך הקירות ואז הסימן שמופיע בקירות הפנימיים הוא הרבה יותר גדול ואז זה גם מצריך ייבוש יותר ארוך ואינטנסיבי. לכן, אם אתם עדיין נמצאים בתהליכי בניה, אחד הדברים הכי חשובים שאתם צריכים לשים עליו דגש הוא נושא האיטום של חיפוי חוץ לבניין.
כיצד קבלן איטום מקצועי מקפיד על מניעת ליקויים בקירות חיצוניים?
יש אזורים בארץ בהם רמת הלחות והגשמים גבוהה, שבהם הסבירות לכשלים במערכת האיטום גבוהה יותר. לכן, חובה לשים לב לכל הנושא של החיבורים בין הקירות לבין החלונות וליישום אפקטיבי של החומרים המתאימים למניעת חדירה של מים. האיטום חייב להתבצע בצורה מקצועית עם סיליקון, עוד לפני שמיישמים את הטיח או את הצבע. הציוד אותו יבחר הקבלן לבצע את האיטום, בדיקת מצב הטיח, תהליך היישום וביצוע תהליך האיטום עצמו – כל אלה ישפיעו על מערכת האיטום ויקבעו לכמה שנים היא תחזיק מעמד.
יש כשל איטום מה לעשות?
אם אתם מזהים סימנים של רטיבות בקירות הפנימיים של הבית שלכם, אתם צריכים לפנות לחברה או קבלן איטום מקצועי. ראשית כל, חשוב קודם כל לאתר את הרטיבות ולהבין מאיפה בכלל היא מגיעה. יש להבין מה חומרת הבעיה, עד כמה המים חלחלו פנימה, לבצע ייבוש של המים ולאטום מחדש את הקירות החיצוניים. מומלץ לבחור קבלן איטום או חברה מקצועית המתמחה באיטום קירות חיצוניים דרך המלצות או בעזרת רשת האינטרנט. למערכת האיטום חשיבות גבוהה שתקבע עד כמה הבניין יישמר לאורך השנים, מה שמשפיע כמובן על איכות החיים של הדיירים במבנה.