מה אומרים ערכי psa ומתי יש צורך לבדוק אותם?

תוכן עניינים

בדיקת psa, ראשי תיבות של Prostate specific antigen היא בדיקה שעשתה מהפכה של ממש בתהליך אבחון מוקדם של סרטן הערמונית. סרטן הערמונית הוא הסרטן הנפוץ ביותר בקרב גברים בעולם המערבי. הבדיקה בודקת ערכי psa שזה חלבון שמיוצר ומופרש על ידי בלוטת הערמונית. חשוב להבין כי למרות שאותו חלבון מיוצר על ידי התאים של בלוטת הערמונית, מדובר בייצור הנעשה הן על ידי תאים בריאים והן על ידי תאים סרטניים. לכן, לא תמיד שיש ערכי psa גבוהים הדבר מעיד על גידול סרטני.

 

רמות גבוהות של psa

רמות גבוהות של חלבון ה- psa, יכולות לבוא לידי ביטוי גם ממה שנקרא ערמונית מוגדלת, מה שנקרא בשפה הרפואית  BHP – Benign prostatic hyperplasia. ערכים גבוהים לעתים מעידים בכלל על דלקת בערמונית ויש עוד כל מיני סיבות שמעידות על כך. למשל, קיום של יחסי מין לעתים מעלים את הערכים הללו ולכן ההמלצה היא לפני הבדיקה לא לקיים יחסי מין במשך 48 שעות. במקרים רבים בהם ערכי ה- psa גבוהים, ימליץ האורולוג על בדיקות נוספות כמו למשל ביופסיה מסוג ביופסיית פיוז‘ן, ביופסיה רגילה, בדיקת US ועוד. ככל שהערכי ה- psa גבוהים יותר, כך הסיכוי לסרטן עולה.

מה הם הסיכויים לגילוי סרטן לפי ערכי psa?

ממחקרים עולה כי רמת psa בדם ng/mL

  • 0-0.5 – סיכון לסרטן של 60 אחוזים
  • 6-1 – סיכון לסרטן של 10.10 אחוזים
  • 1-2 – סיכום לסרטן של 17.00 אחוזים
  • 1-3 – 23.90 אחוזים
  • 1-4 – 26.90 אחוזים

 

כאמור, במידה וערכי ה- psa גבוהים וכאשר הבדיקה הרקטלית איננה תקינה, יבצע המטופל ביופסיה. לעתים יש צורך להמתין מספר שבועות, לבצע שוב את בדיקת החלבון ורק אם קיים צורך עוברים לבצע את שאר הבדיקות.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם: