בעשור האחרון, כתוצאה מהעלייה המדאיגה בשימוש של ילדים ובני נוער במסכים וירידה במפגשים חברתיים בחוץ, אחוז גבוה מהילדים סובלים מהשמנת יצר סיכונים בריאותיים רבים. לכן, חינוך ילדים לספורט חשוב כל כך. בנוסף, להקפדה על ספורט כבר מגיל צעיר חשיבות רבה, שכן ככל שהילדים מודעים לכמה חשוב להניע ולהזיז את הגוף מגיל קטן, ככה הספורט הופך לחלק בלתי נפרד מהחיים שלהם.
שחקני כדורסל, כדורגל ומה שביניהם
כמובן שדרך נפלאה לחנך את הילדים שלנו לספורט היא לדבר על זה בבית ולהפוך את הספורט לסוג של חוויה עבורם. כלומר ניתן לשחק איתם כדורסל ו/או כדורגל בשעות אחר הצהריים, לקחת אותם למשחקים, ולדבר איתם על שחקני כדורסל וכדורגל אהובים ונערצים. כך, למעשה, אנו מטמיעים את הנושא הזה כמה שיותר כבר מגיל קטן.
כיצד ניישם חינוך ילדים לספורט?
ישנן שלל דרכים באמצעותן ניתן לחנך ילדים בספורט כבר כפעוטים. זוהי לאו דווקא חייבת להיות שיטת החוגים, שגם היא טובה, כמובן, אבל לא מתאימה לכולם – גם בהיבט של גיל וגם משיקולי תקציב.
- הראו דוגמא אישית: ברגע שאתם כהורים מקפידים לבצע פעילות גופנית כחלק מהשגרה שלכם, הדבר הזה בעצם נטמע בתוך החינוך של הבית. זו יכולה להיות פעילות גופנית רק שלכם, כלומר הזמן האישי בו אתם פורקים, משתחררים ושומרים על כושר. בנוסף, מומלץ גם לשלב את זה באופן משפחתי. למשל, לצאת להליכה משפחתית ביחד לחוף הים או בשכונה, לשחק בכדור שאתם נמצאים בבריכה או בגינה למטה, או לטפס עם הילדים בחבלים בפארק. באופן כללי, כדאי לעשות איתם פעילויות ספורטיביות בכל הזדמנות שאתם יכולים, כמו רכיבה על אופניים, שחייה וכדומה.
- מדרגות במקום מעלית, הליכה/ריצה/רכיבה במקום מכונית: כשיש אפשרות, אם המרחקים הם סבירים ואתם לא עייפים, מאוד מומלץ לאמץ את שני הטיפים הבאים. האחד מתאים למי מכם שגר בבניין עם מעלית. תוכלו להחליט שבמקום לעלות במעלית – אתם דווקא עולים ברגל. אפשר גם רק כמה קומות, במידה ואותם גרים בקומה גבוהה, או לחילופין – כמה פעמים בשבוע. הטיפ השני הוא לבצע החלטה שהילדים צועדים כמה פעמים בשבוע לבית הספר, במקום שאתם לוקחים אותם ברכב ועוד כל מיני רעיונות דומים.
- הסברה: מאוד חשוב להסביר לילדים, בכל גיל, לגבי החשיבות של ביצוע פעילות גופנית. התאימו את ההסבר לגיל הילדים והיעזרו בסרטונים, ספרים או אפילו ערכו הצגה. אין לעשות זאת ממקום של הפחדה – של מה יקרה להם אם הם לא יבצעו את הפעילות, אלא לבוא ממקום טוב.
הילד שלי לא רוצה לבצע פעילות גופנית – מה לעשות?
בהדרגה. לא בכוח, לא בכעס כי זה רק ייצור אנטי. ללכת איתו בצעדים קטנים, לחפש ביחד משהו שהוא כן מתחבר אליו – אולי אפילו חיבור אישי וחד פעמי עם מדריך מעולה ולהסביר את החשיבות. לאט לאט זה יקרה.
הרשמה לחוגים כחלק מחינוך ילדים לספורט
לפני שאתם בוחרים חוג או מסגרת לספורט, וודאו שיש התאמה בין הגיל של הילדים לחוג. במידה והילדים גדולים – אז גם לתחומי העניין שלהם. יש כל כך הרבה חוגים שאפשר לרשום את הילדים כדי שיחוו את הפעילות הגופנית בצורה מהנה כמו שחייה (יש מקומות שכבר מגיל חצי שנה מאפשרים כניסה של ההורים עם הילדים למים), יוגה, פילטיס לנערות, ריקוד גם לבנים וגם לבנות (ג‘אז, בלט, זומבה), חוג כדורסל, חוג כדורגל, חוג כדוריד, חוג כדורעף, חוג התעמלות לגיל הרך, חוג טיפוס, חוג נינג‘ה, חוג גלגיליות, חוג אופניים ועוד.
ככל שתחנכו את הילדים שלכם לפעילות גופנית וספורט כבר מגיל צעיר, ככה הם יתחברו ויאהבו את זה בהמשך, יאמינו באורח חיים בריא וירצו לעשות פעילויות גופניות מרצונם החופשי.
נוסף על כל זאת, לספורט עשוי להיות ערך תרפויטי, כך שניתן לשלבו כחלק מתוך טיפול אלטרנטיבי לילדים המתמודדים עם בעיות כלשהן, כגון בעיות רגשיות.