מהן הפרעות נוירו פסיכיאטריות ואיך הן באות לידי ביטוי?

תוכן עניינים

ההגדרה של הפרעות נוירו פסיכיאטריות היא מצב רפואי בו קיים שילוב בין פגיעה במערכת העצבית לבין פגיעה נפשית. כאשר אדם סובל ממחלה של מערכת העצבים או סוג של פגיעה כתוצאה מטראומה, פעמים רבות הדבר מוביל להיווצרות של בעיות נפשיות ואף לפגיעה במערכת הקוגנטיבית. התסמינים לאותה פגיעה הם בין השאר שינויים קיצוניים במצב הרוח, בעיות בשינה, התפרצויות זעם חוזרות ונשנות, כאבי ראש, פגיעה בזיכרון, פגיעה בדימוי ובבטחון העצמי, תסכולים ועוד.

 

הפרעות נוירו פסיכיאטריות – באילו מצבים זה קורה?

המחלות והמצבים הרפואיים הנפוצים יותר שגורמים להיווצרות של הפרעה נוירו פסיכיאטרית הם תסמונת טורט, אפילפסיה, טרשת נפוצה, פרקינסון ובתקופה שאחרי אירוע מוחי. בכדי לטפל במצב, חשוב לפנות לגורם מקצועי ולעתים אף יש צורך בטיפול משולב הניתן במרפאות ייחודיות העוסקות בהפרעות  נוירו-פסיכיאטריות ובהן מומחים כמו פסיכולוגית קלינית, פסיכולוגית שיקומית, פסיכיאטר, מרפאה בעיסוק, עובדת סוציאלית ועוד.

כיצד הפגיעה הקוגנטיבית באה לידי ביטוי?

אנחנו עושים שימוש במוח שלנו לכל פעולה אותה אנחנו מבצעים. התלונות העיקריות של המטופלים מהסוג הזה קשורות לקושי בקריאה, כתיבה והבנת הנקראי, קושי להוציא לפועל מגוון של מטלות של היום יום אותן עליהם לבצע, פגיעה בתחומי האחריות ואי יכולת לבצע מגון של דברים בכוחות עצמם. מנתונים עולה כי ככל שהפגיעה הפיזית/קוגנטיבית קשה יותר כך המצב הנפשי של המטופל מורכב ועדין יותר.

 

כיצד מתבצע אבחון של הפרעות נוירו פסיכיאטריות?

  • ריאיון מקיף ובדיקה בה אוספים מידע מהמטופל – תהליך זה מתבצע על ידי פסיכיאטר מומחה.
  • אבחון נוירו – קוגנטיבי ולעתים אבחון משולב פסיכו-דיאגנוסטי הנערך בצורה ממוחשבת במטרה לזהות לקויות חשיבתיות.
  • התאמת תכנית טיפול למשך מספר חודשים לפחות עד כמה שנים בהתאם למצב הנפשי והפיזי של המטופל.
מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם: