דלקת מפרקים JIA היא בין המחלות השכיחות אצל ילדים. בממוצע בין 2-20 מתוך 100,000 ילדים יחלו במחלה. את המחלה נהוג לחלק לשלוש רמות, זאת על פי כמות המפרקים הנפגעים ובהתאם לתסמינים המתלווים אליה. מדובר במחלה השייכת למחלות האוטואימוניות והיא נוצרת כתוצאה מגורמים גנטיים וסביבתיים גם יחד. המחלה קיימת אצל ילדים צעירים והיחס בין בנים לבנות הינו שווה.
תסמיני המחלה
המחלה מאופיינת בכאבים כרוניים במפרקים ובשרירים, פריחה בעור (כתמים ורודים) שנעלמת כאשר החום יורד. יותר מ-50% מהילדים החולים ב-JIA יחוו פגיעה באחד או יותר ממפרקי הגוף.
במידה וילדכם חווה תסמינים של כאבי שרירים וכאבי מפרקים שאינם חולפים, יש לפנות אל ראומטולוג ילדים כמה שיותר מהר. נהוג לחלק את המחלה ל-7 תתי סיווגים. לעיתים מדובר במחלה דלקתית ולא חיסונית – כלומר מערכתית. ישנם מצבים בו חמישה מפרקים נפגעים. לעיתים היא ניתנת לרפואה ולעיתים לא.
כיצד מאבחנים ומטפלים בדלקת מפרקים JIA?
ברגע שיש דלקת שנמשכת למעלה משישה שבועות אצל ילדים צעירים מגיל 16, הסובלים מאותם תסמינים שתוארו לעיל – ניתן לקבוע שאכן מדובר ב- JIA. משך זמן המחלה הוא זה שקובע את סוגה. הטיפול מטרתו לסייע לילד לחזור לחיים כמה שיותר נורמליים, להפחית את הכאבים ולשמור על מבנה המפרק תוך מניעת עיוותים במפרקים הגדולים יותר.
סוג הטיפול והמשך שלו תלוי בחומרה של המחלה ובאבחון. הטיפול הוא טיפול משולב בין הזרקות של סטרואידים למפרקים לצד תרופות נוגדות דלקת, ליווי תומך של פסיכולוג, ריפוי בעיסוק וטיפולי פיזיותרפיה. בנוסף, ייתכן ותרצו לשלב גם טיפול אלטרנטיבי לילדים.
כדי להחליט על הטיפול באופן מדויק, לוקח הראומטולוג שישה פרמטרים בחשבון והם: הערכת המחלה בסולם בין 1-10 על ידי החולה והרופא, שאלון תפקודי פיזי ומשפחתי, מספר המפרקים שנוצרה בהם דלקת, מספר המפרקים בהם נוצרה ירידה בטווח התנועה ונוסחת שקיעת דם.