אפטות בפה אצל ילדים – על מה זה מעיד ומה עושים?

תוכן עניינים

אפטות בפה אצל ילדים יכולות להוציא ילדים מהדעת, מדובר בכאב בלתי נסבל ורוב המוצרים שמוצעים בבתי המרקחת למבוגרים, כלל לא מתאימים לילדים. למעשה, מדובר בתופעה שהיא מאוד שכיחה. מה שהרבה פעמים קורה הוא שהורים מגיעים למרפאה עם הילד שלהם בגלל כאבי שיניים ואז הם מגלים בביקור שמדובר בכלל באפטות. יש כל מיני סוגים של פצעים כאלה בפה. המשותף לכולם הוא נגעים המאופיינים בכיסוי לבן ומסביבם יש מעין עיגול אדום כזה. רוב האפטות מגיעות עד קוטר של 5 מ“מ והן יכולות להופיע בכל מיני אזורים. בדרך כלל, ללא כל טיפול הפצעים יעלמו תוך שבוע, אבל יש פצעים שעשויים להימשך זמן רב, אפילו עד 6 שבועות.

 

הסיבות להופעה של אפטות?

הסיבות והגורמים להופעה של אפטות גם אצל תינוקות וגם אצל ילדים אינם חש משמעיים. יחד עם זאת, פעמים רבות מדובר בגורמים גנטיים, כאלה הקשורים לסטרס ומתחים נפשיים, תזונה לקויה, מצב של דיכוי חיצוני או בעקבות מחלות כמו קרון, pfapa, בכצט, אולצרייטיב קוליטיס וכדומה. יש עוד כמה סיבות שיכולות לעודד הופעה של אפטות. למשל, שיש בגוף מחלה זיהומית ממשפחת ההרפס (לרוב אצל מבוגרים). כאשר מדובר בחבלה מקומית כמו למשל שילד נשך את החניכיים, הלשון או השפתיים שלו, אכל או שתה משהו מאוד חם, אכל משהו חריף או צחצח את השיניים בצורה שהיא אגריסיבית. הבעיה עם אפטות היא בכל שרוב התכשירים שכביכול אמורים להקל על הכאב, אינם מתאימים לילדים קטנים, ודאי לא עבור תינוקות.

 

מה לגבי מחסור תזונתי?

לא מדובר בסיבה שהיא שכיחה, אבל אצל תינוקות וילדים שקיים אצלם בגוף מחסור מתמשך בוויטמין מסוג B, מינרל הברזל וחומצה פולית, הדבר כן יכול לבוא לידי ביטוי בהופעה של אפטה. במצב כזה גם אחרי שהפצעים עוברים, הם נוטים לחזור.

 

חלב עיזים – כן או לא?

מדובר בתרופת סבתא מאוד עתיקה גם לאפטות וגם לפצעים מסוגים אחרים. ממחקרים עולה כי חלב עיזים (כזה שלא עבר פיסטור) מסייע להעלים פצעים. יחד עם זאת, יש לא מעט מקרים של ילדים ומבוגרים שנדבקו בזיהומים מאוד קשים וזה יכול להוביל לדלקות בכבד, בעצמות, דלקת במוח ובעיות רפואיות חמורות נוספות.

מה כן אפשר לעשות כדי להקל על הכאב והסבל?

רק מי שחווה את תופעת האפטות, מבין ויודע כמה היא בלתי נסבלת. יחד עם זאת, יש כמה דברים שאפשר לעשות בתחום של רפואה טבעית. למשל, ניתן למרוח טחינה גולמית איכותית המסייעת להקל משמעותית על תחושת הכאב. ניתן לשלב בתזונה יותר אבץ ולבדוק בבדיקות דם שיש רמות תקינות של ברזל, חומצה פולית וויטמין מסוג B12 בדם. בנוסף, במקום למרוח חלב עיזים לא מפוסטר, ניתן לבחור בחלק עיזים מפוסטר שיכול להקל על הפצעים. עוד דבר שכדאי להקפיד עליו הוא להימנע מאכילה של עגבניות, חצילים, זיתים, פירות הדר כמו לימון, אשכולית, תפוז וקלמנטינה, זיתים ושאר מאכלים המעודדים את תחושת הכאב והצריבה. בנוסף, ניתן לתת לילד נובימול או תרופה אחרת שמותרת לשימוש עבור תינוקות וילדים במינון המתאים. תרופות כאלה משככות את הכאב ומקלות. יש גם כל מיני ג‘לים ותכשירים מאלחשים המסייעים בהקלה.

 

סכנת התייבשות

החולה הרבה פעמים נמנע מלשתות מים ולכן מאוד חשוב שכן להקפיד על שתייה מרובה כדי למזער את הסיכוי לסכנת התייבשות. ניתן לאפשר לילד מוצרים קרים כמו גלידה או אפילו למצוץ מעט קרח כדי להקל.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם: